
Badanie glukozy warto wykonać, kiedy obserwuje się wzmożone pragnienie przez długi czas, często korzysta z toalety i pojawia się senność, apatia i utrata kilogramów. Obniżenie poziomu cukru we krwi, bądź podwyższenie skutkuje złym samopoczuciem, co przekłada się na codzienne funkcjonowanie. Prawidłowy poziom cukru we krwi można sprawdzić poprzez badanie glukometrem lub w laboratorium. To bardzo istotne, by badanie wykonywać regularnie, gdyż czasem choroba rozwija się w ukryciu.
Obniżenie cukru
Glukoza - normy
Poziom cukru we krwi to badanie, które wykonywane jest profilaktycznie w przypadku wykrycia cukrzycy. Można to zrobić samodzielnie z pomocą glukometru, bądź w laboratorium. Wynik interpretuje się za pomocą ogólnych norm. Przyjmuje się zatem:
1. Od 70 do 99 mg/dL jako prawidłowy poziom cukru we krwi.
2. Od 100 do 125 mg/dL jak stan przedcukrzycowy.
3. Powyżej 126 mg/dL jako cukrzyca.
Co wpływa na podwyższenie poziomu cukru?
Za duży poziom glukozy to najczęściej wynik nieodpowiedniej diety i brak odpowiedniej dawki ruchu. Nadwaga, otyłość, nadciśnienie tętnicze, a czasem obciążenie genetyczne. Wszystko to wpływa na zaburzoną gospodarkę glukozy, a co za tym idzie pojawia się złe samopoczucie. Jednak istnieje mnóstwo czynników chorobowych, które wpływają na podwyższenie poziomu cukru. Najczęściej są to:
- nadmierne wydzielanie hormonu wzrostu;
- insulinoodporność;
- stres
- niewydolność nerek;
- zespół Cushinga;
- chora tarczyca;
Dlatego tak istotna jest odpowiednia profilaktyka i systematyczne badania.
Obniżenie poziomu cukru we krwi
Poziom cukru jednak nie tylko może rosnąć, ale i spadać. Za obniżenie poziomu cukru we krwi najczęściej odpowiada źle leczona cukrzyca, zespół poposiłkowy, guz wydzielający insulinę, niedoczynność nadnerczy. W takim przypadku pojawia się drżenie rąk, nadmierna potliwość, silny głód, osłabienie, senność, problemy z koncentracją, kołatanie serca, mrowienie wokół ust.
Co zrobić, by poziom cukru wrócił do normy?
Podstawowa zasada to oczywiście dobre przyzwyczajenia. Zdrowa i zbilansowana dieta jest tutaj kluczowa. Jeśli za nieprawidłowy poziom cukru nie odpowiada żadna jednostka chorobowa, normę można szybko przywrócić do bezpiecznego poziomu. Należy unikać w diecie zbędnego cukru i wybierać produkty mądrze. Niestety cukier występuje dziś w większości codziennie spożywanych produktów, zatem należy czytać etykiety. Nie bez znaczenia są również węglowodany proste i produkty przetworzone. Najlepiej wykluczyć z diety i wprowadzić węglowodany złożone. Istotne są owoce i warzywa, które powinny znaleźć się w codziennej diecie. Ważny jest również ruch, który powinien stać się codziennością. W przypadku obniżonego poziomu cukru we krwi konieczna jest natychmiastowa reakcja i docukrzenie organizmu. Można zażyć kostkę cukru lub wypić słodki napój. Następnie należy dostarczyć do organizmu węglowodany. Może to być kromka chleba czy owoc. W przypadku utraty przytomności należy podać choremu glukagon i skontaktować się z lekarzem.
Aby uzyskać odpowiedni poziom cukru we krwi konieczna jest samodyscyplina. Zdrowa i zbilansowana dieta oraz ruch zapobiegają hipoglikemii i hiperglikemii.