
Płyn Lugola 5%, LifeCHEM, 100ml
Opis
Płyn Lugola to wodny roztwór jodu w jodku potasu. Swoją nazwę zawdzięcza Jeanowi Lugoli, który otrzymał go po raz pierwszy w 1829r. Oferowany produkt został sporządzony przez firmę LifeCHEM produkującą wysokiej jakości preparaty chemiczne pod nadzorem doświadczonych i profesjonalnych chemików. Roztwór wykorzystywany jest głównie do przeprowadzenia próby jodowej, która służy do wykrywania skrobi. W celu wykonania próby, należy do badanego produktu dodać kilka kropel płynu i obserwować powstające zabarwienie. O obecności wysokiego stężenia skrobi świadczyć będzie pojawiające się po dodaniu płynu fioletowoczarne zabarwienie, natomiast przy jej niewielkiej zawartości otrzymamy barwę niebieskofioletową. Płyn Lugola dzięki swoim właściwościom może zostać zastosowany w celu wykrycia mąki w produktach takich jak śmietana lub mleko. Jest ona dodawana w celu zwiększeniu lepkości produktów, a w efekcie zafałszowaniu wyników pomiarów zawartości białka w mleku. Używany jest również w browarnictwie przy badaniu zacieru oraz służy do oceny dojrzałości gruszek i jabłek przeznaczonych do długiego przechowywania. Opakowanie w kształcie tuby zawiera butelkę z brązowego szkła zaopatrzoną w pipetę. Podczas stosowania produktu należy nanieść kilka kropel na wybraną przez nas próbę za pomocą pipety.
Zastosowanie
Wykrywanie skrobii w wybranych produktach i roztworach
Zalecane spożycie
Płyn Lugola jest odczynnikiem chemicznym i nie powinien być stosowany do innych celów. Jego spożycie nie jest zalecane i wiąże się z poważnym ryzykiem, które może zostać podjęte jedynie na własną odpowiedzialność. Produkt może wykazywać szkodliwe działanie dla zdrowia. W wypadku połknięcia płynu należy przepłukać usta wodą, nie wywoływać wymiotów i pilnie skontaktować się z lekarzem.
Składniki
woda destylowana, jod, jodek potasu
Ważne wskazówki
Produkt należy przechowywać w suchym, zaciemnionym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci. Unikać kontaktu ze skórą, podczas stosowania chronić oczy